Hunden og dens negle

Det er vigtigt at du klipper din hunds negle. Bliver de forlange, kan det gøre ondt og hunden kan have svært ved at gå. Risikoen for at de knækker, hvis du ikke klipper dem, bliver derved også større – og det kan gøre rigtig ondt på hunden. I hundens negl er der mange nerver, og knækker neglen tæt på disse nerver, er det forbundet med stor smerte hos hunden. Vi har prøvet at neglen er knækket så “negleroden” er kommet til syne og vi måtte en tur til dyrlægen hvor Freja måtte bedøves for at fjerne neglen og hun fik bundet foden ind. Køb en negle saks til hunde og klip neglene regelmæssigt eller få dyrlægen til det.

 

Pas på nerver og blodkar i neglen

Man skal passe på nerver og blodkar, de kan ligge yderligt i neglen. Du skal derfor være forsigtigt når du klipper negle: Det er smertefuldt for hunden hvis du kommer til at klippe nerver og blodkar i neglen. Har din hund lyse negle kan man tit se blodkar i neglen og derved se hvor man kan klippe til. Har din hund mørke negle, så var varsom og tag ligt af gangen til du synes de har den rette længde.

 

Rette længde

Den gang hunde levede i naturen og var rovdyr, der sled de deres negle på en naturlig måde. I dag hvor vi holder den som husdyr, er det de færreste der får slidt deres poter og negle naturligt og derfor ikke nok. Især deres ulveklo på indersiden af forbenet bliver ikke slidt og derfor skal man være ekstra opmærksom på denne negl. Nogen hunde har også født med en ulveklo på indersiden af bagbenet og den skal man også være opmærksom på at holde nede. Du kan de om din hunds negle er for lange, hvis den står på sine poter og neglene rører gulvet. Dette gælder naturligvis ikke hundens ulveklo.

 

Værktøjet til at klippe negle

Du bør anskaffe dig en klosaks, og køb den der passer til din hunds størrelse og race. Skulle du komme til at klippe for meget af så kan du stoppe det med vat/papir, pres til det stopper med at bløde ellers kan du anskaffe dig et middel der får blødningen til stoppe, for det kan bløde temmelig meget. Min Freja har blodkar der ligger langt ude i neglen og jeg får nogen gange klippet så det bløder, da hun har sorte negle og jeg kan ikke se hvor langt ude hendes blodkar ligger i neglen. Skal du have din hund til dyrlægen og den skal i bedøvelse kan du få dyrlægen til at klippe negle på din hund. Dyrlægen brænder nemlig neglene og din hun mærker derfor ikke noget.

 

Væn din hund til at få klippet negle

Du kan vænne din hund til at få klippet negle og du kan starte i det små med at ae poten og kikke på neglene. Lad det evt indgå i leg at du tager fat i poten og kikker på neglen, ved at tage fat i poten og røre neglene. Væn den til det fra hvalp af. Har du købt din hun fra en godt opdrætter vil de også have fået klippet negle ca 3 gange inden du får din hund og det er tidligt blevet vænnet til at få klippet negle. Så det er med at holde dette ved lige.

 

For lange negle

Når en hunds negle vokser følger nerver og blodkar med ud noget af vejen. Du kan derved komme ud for at måtte klippe negle af flere omgange, for at undgå at gøre skade på din hund. Kommer du til at klippe op til nerven, vil denne automatisk trække sig tilbage, og du kan derved klippe længere op næste gang – og så fremdeles. Når der kommer en sort lille prik til syne i neglen, skal du stoppe med at klippe mere af.

 

Skrøbelige negle

Vi har desværre oplevet at Mickey med tiden har fået utrolige skrøbelige negle og de knækker for et godt ord – og det er hele neglen der falder helt af oppe ved poten. Jeg tog til dyrlæge med ham, som fortalte at nogen hunde lige pudselige ikke op tager visse mineraler og vitaminer i foderet. Han får nu vitaminpiller hver dag og så håber vi på at de ikke knækker mere. Jeg kan klippe han negle meget langt ned, uden af støde på nerver eller blodkar. Så vi håber virkelig at hans mangel på vitaminer og mineraler kommer op via vitaminpiller.