Vaccinationer

Ved vaccination sprøjtes dræbt eller levende, svækket vaccine ind under huden på hunden eller dryppes i næsen på hunden. Immunforsvaret opdager vaccinen som er trængt ind i kroppen og vil bekæmpe de sygdomme som den indeholder, da vaccinesmitstoffet er dræbt eller svækket forårsager det ikke sygdom hos kæledyret. Når kroppen har reageret på vaccinen, vil der være dannet antistoffer mod de aktuelle sygdomme, således at hvis kæledyret udsættes for smitte med dem kan immunforsvaret kende dem og bekæmpe dem, så kæledyret ikke bliver sygt. I nogle tilfælde vil smitten godt kunne bryde igennem immunforsvaret og dyret kan blive sygt, men da vil sygdomsforløbet være mildere og mere kortvarigt end hvis dyret ikke havde været vaccineret.

Vaccination af dit kæledyr har betydning for alle landets katte og hunde. Når du får din hund vaccineret gør du det naturligvis for at undgå at dit kæledyr bliver sygt, men ikke desto mindre hjælper du hunde ved samme lejlighed. Når en stor del af landets kæledyr vaccineres regelmæssigt, bliver risikoen for sygdomsudbrud og spredning af sygdomme i Danmark nemlig langt mindre.

Rabies:

Hvis du skal have din kat med ud at rejse, skal den have et gyldigt kæledyrs-pas og​rabiesvaccination. Vaccinen skal gives mindst 21 dage før afrejse til udlandet og er gyldig i 3 år ved rejse indenfor EU.

Hvad vaccineres hunden imod?

På Kongelundens Dyreklinik vaccinerer vi standard hunde imod hundesyge, parvovirus, hepatitis, leptospirose og kennelhoste. Hundehvalpe modtager også antistoffer med modermælken og opnår herigennem beskyttelse indtil de er 8-12 uger gamle – forudsat at moderdyret er regelmæssigt vaccineret. Hvalpen basisvaccineres 3 gange; når den er 8 og 12 uger gammel og igen når den er 1 år og 3 mdr. gammel. Herefter bør hunden vaccineres mod hundesyge, parvovirus og hepatitis hvert tredje år og leptospirose og kennelhoste årligt.

Hundesyge:

En virussygdom som især rammer hvalpe og unghunde. Symptomerne er nedsat appetit, feber, flåd fra øjne og næse, hoste, opkast, diarre og eventuelt kramper. Dødeligheden er høj hos ikke-vaccinerede hunde, og de hunde som overlever hundesyge er ofte så medtagede at de må aflives. Udbrud af hundesyge ses heldigvis kun sjældent, da de fleste hunde i Danmark er vaccinerede imod det. Men da flere og flere mennesker køber deres hund i udlandet eller tager hunde med hjem fra ferie sydpå er det vigtigere end nogensinde før at vaccinere sin hund.

Parvovirus:

En virussygdom som især rammer hvalpe og unghunde. Symptomerne er nedstemthed, vandig blodtilblandet diarre og opkastninger. Smitter dels direkte fra hund til hund og dels via smittede hundes efterladenskaber. Parvovirus er udbredt i Danmark og virus kan overleve længe i omgivelserne, dødeligheden er høj blandt hunde, som ikke hurtigt kommer under behandling.

Hepatitis (Smitsom leverbetændelse):

En virussygdom som især rammer unghunde, og smitter fra hund til hund og via smittede hundes efterladenskaber. Symptomerne er feber, nedstemthed, nedsat appetit, opkastninger, slimhindeblødninger og eventuelt gulsot (gulfarvning af slimhinder og huden).

Leptospirose:

Er bakterielignende organismer, kaldet leptospirer. Rotter, mus og andre gnavere huser disse leptospirer, som de udskiller i urinen. Smitten kan overføres til hunde hvis de kommer i kontakt med smittet urin eller urinforurenede omgivelser (stillestående vand, søer, vandpytter, mudder, jord, foder m.m.). Leptospirose er en zoonose, dvs. at sygdommen kan smitte fra dyr til mennesker. Da mus og rotter findes alle vegne – også i byerne – kan der forekomme urinforurenede vandpytter og fugtige områder på stier, parker og i haver hvor din hund kan smittes. Jagthunde, hunde på landet, der færdes i stalde, bader i søer og åer eller færdes i skove og på enge har dog en særlig høj risiko for at blive smittet. Symptomerne viser sig ca. 1 uge efter hunden er blevet smittet, og er ofte uspecifikke i starten, og ligner mange andre sygdomme med nedtrykthed, opkastninger og feber. Derfor stilles diagnosen typisk først senere i forløbet, hvor symptomerne er mere specifikke sfa. skade på de indre organer: gulsot (gulfarvning af slimhinder og hud), muskelsitren, blodig diarre samt nyre- og leverskader. Lungerne kan også angribes, hvis det sker ses der åndenød, hoste – evt. blodigt.

NYHED: Der er netop kommet en ny leptospirose-vaccine (L4) på markedet. Der findes mange forskellige typer af leptospirer. Den ”gamle” vaccine beskytter kun mod ca. 30 % af disse mens den nye vaccine indeholder flere serotyper og dermed beskytter imod 70 %. Første gang din hund får den nye vaccine (L4) skal den have to basisvacciner med 4 ugers mellemrum, og derefter årlig revaccination. Så selvom din hund er vaccineret mod leptospirose tidligere, så er det vigtigt at huske revaccination 4 uger senere – ellers er din hund kun beskyttet mod de 30 %.

Kennelhoste:

En sygdom som forårsages af et eller flere smitstoffer i kombination. De hyppigste smitstoffer ved kennelhoste er en influenzavirus (hundens parainfluenza) og en bakterie (Bordetella bronchiseptica). Efter smitte med B. bronchiseptica får hunden hoste og evt. flåd fra snude og øjne i ca. 10 dage. En ukompliceret parainfluenza-infektion giver ofte mild hoste og evt. lidt vandigt næseflåd. Når de to optræder i kombination med hinanden forårsager de kraftigere sygdomstegn og kan strække sig over flere uger. Kennelhoste smitter ved luftbåren spredning af små dråber med virus eller bakterier i, derudover kan smitten overføres via foder- og vandskåle, legetøj, tøj osv. Hundene behøves derfor ikke være i direkte kontakt med hinanden for at blive smittet. Man bør kontakte os hvis hunden hoster og har høj og langvarig feber, udvikler vejrtrækningsproblemer eller mister ædelysten. Man kan vaccinere for parainfluenza alene eller bruge næsevaccinen som beskytter mod både parainfluenza og B. bronchiseptica.

​Rabies (hundegalskab):

Hvis du skal have din hund med ud at rejse, skal den have et gyldigt kæledyrs-pas og rabiesvaccination. Vaccinen skal gives mindst 21 dage før afrejse til udlandet og er gyldig i 3 år ved rejse indenfor EU.

Hvis du er i tvivl om hvad din hund eller kat allerede er vaccineret imod, eller om hvornår den skal revaccineres er du velkommen til at kontakte os.