Tandproblemer

​Mange hunde lider at tandproblemer i form af tandsten, tandkødsbetændelse, mundhulebetændelse, knækkede tænder, paradontosis, tandbylder, og andre lidelser.

Det er især de små hunderacer og de brachyocephale racer (de fladnæsede hunde) som får tandproblemer.

​Hunde tygger deres mad med kindtænderne, man kan derfor holde tandsten på kindtænderne nede ved at fodre med tørfoder frem for vådfoder, evt. Et specielt tandstensforebyggende foder (hvor størrelsen på foderpillerne er lidt større end normalt, så dyret tvinges til at tygge i dem, og ikke bare sluger dem). Man kan give rå gulerødder til hundene eller kødben og/eller tyggeben. Men den bedste forebyggelse er at børste dyrets tænder.

Tandbørstning på hund:

Du skal vælge en tandbørste med et lille hoved og bløde børster (så der ikke kradses i tandkødet). Man får de bedste resultater ved at holde munden lukket på hunden og så løfte ud i overlæben/kinden og børste tandfladerne ud mod kinden, da det er her langt det meste tandsten dannes. Det er altså ikke nødvendigt at åbne munden på dyret og tvinge tandbørsten ned i halsen. Hvis tænderne ikke er så slemme kan man bare børste dem med vand, ellers kan man vælge en hunde-tandpasta, der er tilsat slibemiddel, så tandstenen hurtigere forsvinder. Du må aldrig bruge din egen tandpasta, da hunde ikke kan tåle fluor.

​Har hunden  meget tandsten kan det være en god ide at få lavet en tandrensning. Dette foregår i fuld narkose, hvor tænderne renses med ultralyd og efterfølgende poleres. Herefter kan man selv holde tænderne ved lige vha. Tandbørstningen.

Når der sidder meget tandsten på tænderne generer det tandkødet. Tandkødet vil da trække sig tilbage (permanent) og tandroden blottes. Derved er tanden mere følsom og udsat. Dette kan i værste tilfælde føre til paradontosis. Tandkødsbetændelsen gør at tandkødet nemmere bløder, og på denne måde kan bakterier i mundhulen finde vej ind i blodbanen. Bakterier der føres med rundt via blodet sætter sig ofte på hjerteklapperne, og kan føre til en hjerteklapsbetændelse, som kan være meget alvorligt. I andre tilfælde kan bakterierne føres til andre organer og give fx leverbylder.

Hvordan foregår en tandrensning: ​

En tandrensning på hund foregår i fuld narkose. Først fjernes tandstenen vha. Ultralydsrensning, og man kan derefter vurdere tændernes status; er der løse tænder, er der knækkede tænder, er der dybe tandkødslommer eller andet. Derefter poleres tænderne med et pudsemiddel og munden skylles med velduftende vand.

Hvis der er løse tænder, som let kan fjernes gøres dette samtidig med tandrensningen. Men er der en eller flere tænder som er dårlige og som skal opereres ud, vil du typisk blive bedt om at komme tilbage og få ordnet dette nogle dage efter. Grunden til dette er, at det er sundere for dit kæledyr med to korte narkoser end en lang narkose, og nogle af tandoperationerne kan tage lang tid og være omfattende. De store kindtænder og hjørnetænderne sidder rigtig godt fast hos hund, og rødderne på tænderne er lange og sidder dybt i kæben.

Det kan være svært at vurdere på en vågen hund om en tand er så dårlig at den skal fjernes, typisk kræver det røntgen af tandens rod for at kunne træffe denne vurdering. Tit bedømmes det derfor først ved tandrensningen om en tand skal fjernes.