Sterilisation af hunhund

En hunhund kommer i sin første løbetid, når den er fra et halvt års tid til halvandet år gammel. Dette afhænger meget af hundens race, størrelse og årstid den er født på.

I løbetiden vil hunhunden bløde fra skeden i et par uger og man skal selvfølgelig passe meget på at en hanhund ikke kommer til den med uønsket parring til følge. Udover uønsket parring er det besværligt for ejerne at have en hund der bløder og som også tiltrækker løse hanhunde. En del hunhunde har ligeledes ”indbildsk graviditet” et par måneder efter løbetid og kan ændre personlighed markant, da den tror at den skal have hvalpe. Hvis man ønsker at undgå løbetid med medfølgende problemer, kan man få hunden steriliseret.

Nedsat risiko for sygdomme
Udover at undgå løbetid, nedsættes hunhundens risiko for at få kræftsygdomme i mælkekirtlerne drastisk ved en sterilisering tidligt i livet. Desuden fjernes risikoen for livmoderbetændelse, som er en alvorlig sygdom for mange ældre tæver.

Vi anbefaler at få hunden steriliseret i en tidlig alder, for eksempel ved 5-6 måneders alder eller lidt senere afhængig af race og størrelse. Steriliseres din hund før første løbetid nedsættes risikoen for kræftsygdom i mælkekirtlerne mest muligt. Ved sterilisering af tæver der har været i løbetid er det bedste tidspunkt mellem to løbetider.

Operationsmuligheder
Ved sterilisering af hunhund fjerner man hundens æggestokke. Traditionelt gøres dette ved at dyrlægen åbner den bedøvede hund i midtlinien på bugen og fjerner æggestokkene og eventuelt også livmoderen. Dette er et decideret kirurgisk indgreb, som selvfølgelig påvirker hunden.