Gigt elle led problemer

Jeg har prøvet Cartophen behandling et par gange på Freja, da hendes knæ (partella) har lavet vrøvl og hun har haft rigtig god effekt af behandlingen. Mickey har fået behandlingen en gang og har også haft rigtig god effekt af behandlingen. Jeg kan kun anbefale at prøve behandlingen hvis knæene (partella) brokker på din hund, ind du overvejer operation.

 

​Mange hunde får med tiden problemer med leddene. Nogle vil være meget generede af det og andre vil være mindre generede, men fælles for dem er, at i perioder vil de have smerter. Smerter vil sjældent give sig til udtryk ved at de piber, men mere ved at de sover mere, har svært ved at finde ro om aftenen, ikke længere er så glade for at komme ud at gå, eller ved at de delvist mister ædelysten.

​Der kan gøres mange ting for disse hunde. Der er forskellige fysioterapi øvelser man kan lave derhjemme, der kan gives massage, akupunktur, laser behandling og skift foder til et, der er tilsat forskellige stoffer til leddene, eller man kan selv supplere med glucosamin og fiskeolie af en god kvalitet. Desuden kan der gives nogle injektioner med cartrophen, der virker smørende på leddene og derved mindsker smerter og ubehag. Slutteligt kan der gives smertestillende tabletter, der for det første virker smertestillende, men også virker antiinflammatorisk på leddene. D.V.S. Mindsker den irritation der er i leddet, så de derved forhaler gigtprocessen i leddene.

​Laserbehandlingen virker smertestillende på leddene, lidt som akupunkturen, ved at tilføre varme til området og mindske betændelses processerne der er i de gigtplagede led. Når der gives laser skal operatør, ejer og dyr have beskyttelsesbriller på da laserlyset kan skade øjnene.

 

​Behandling med cartrophen: ​

Cartrophen anvendes til behandling af aseptisk artritis dvs. Slidgigt og slidgigtsforandringer hos hunde og katte.

​Cartrophen stimulerer cellerne i ledbrusken til at danne ny brusk, og hæmmer de enzymer, der er med til at nedbryde brusken. Derudover hæmmes inflammationen i leddene. Cartrophen har endvidere den effekt at blodforsyningen til leddene øges og dermed forbedres ernæringen af brusken.

​Behandlingen opstartes med fire injektioner, der gives med 5-7 dages interval imellem hver injektion. Herefter gives en enkelt injektion hver 3 mdr. Som standard. Nogle dyr har effekten af behandlingen længere og behandles efterfølgende hver 6 eller 12 mdr., men så gives 2 injektioner med 1 uges mellemrum.

​Cartrophen kan ikke kurere eller fjerne den slidgigt og de slidgigtsforandringer, der er i leddene, men behandlingen kan forhale sygdommens udvikling betydeligt. Samtidigt virker behandlingen smertestillende, da cartrophen virker antiinflammatorisk, dvs. At hævelse og ømhed i leddet forsvinder.

​Når behandlingen opstartes vil dyret ofte have smerter, og bør derfor holdes i ro.

Sørg for ikke at give for meget foder, når dyret holdes i ro.

– en vægtøgning er ikke godt for dyr med slidgigt, dermed vil der komme ekstra belastning, på de i forvejen hårdt prøvede led.

​Ofte vil hunde eller katte med slidgigt modtage injektioner med cartrophen som led i en behandling. Der kan være tale om smertestillende medicin, kosttilskud i form af canosan, glukosamin og div. Olier; og/eller en led-diæt, (fx. J/d fra hills, mobility fra royal canin eller andre slags foder til dyr med slidgigt).