Pasning af mor og hvalpe

Når fødslen er overstået

Når fødslen er overstået, skifter man aviser og andet beskidte i fødekassen. Har tæven valgt at føde andet sted end i fødekassen, gør man klar til at flytte tæve og hvalpe til fødekassen. Nu gælder det om ikke at genere tæve så meget.

Har tæven valgt at føde i fødekassen, skynder man sig at gøre et hurtigt skifte, af tæpper olign. der har været brugt under fødslen. Du kan med fordel ligge hvalpene på det underlagt du vælger at bruge i fødekassen, så du lyn hurtigt kan flytte hvalpene tilbage igen på det valgte underlag. Tæven vil nøjsomt følge hver en bevægelse du fortager dig med hvalpene, så derfor er det optimalt med et hurtigt skift, så man ikke stresser tæven unødigt.

Nedenfor kan du se vores fødekasse. Den er lavet af vandfast krydsfinerplade. Den er hævet et stykke over gulv højde. Den er udstyret med et sliskesystem, så hvalpene kan holdes inde, i takt med de vokser. Tæven kan dog hele tiden komme ud og ind. Der er et afstandsstykke inde i fødekassen der går rundt i kanten af fødekassen. Dette for at tæven ikke skal ligge sig på hvalpene, hvis de skulle komme bag ryggen på hende.

I fødekassen er det lagt, først avis i bunden og så et “tæppe” der transportere hvalpene tis ned til avisen, så “tæppet” hele tiden er tørt. Et sådan tæppe kan købes i en dyrebutik. Vi fortrækker et sådan “tæppe”, da det også er en fordel for din tæve. Hun skal trods alt bruge mange timer i fødekassen og ligge ned. Vi gør det så behagelig for hende som muligt, uden at det går ud over hvalpenes trivsel.

De første måltider

6 til 8 timer efter fødslen skal tæve have sit første måltide. Viser hun tegn på at være sulten før, kan man tilbyde hende mad. Der er delte meninger om hvad man skal tilbyde tæve af mad. Vi giver hende hvad hun nu har lyst til.

De fleste tæver er så optaget af deres hvalpe at man er nødt til at tilbyde hende mad på sengen. Hvis man stiller madskålen uden for fødekassen, er det ikke sikkert hun vil forlade fødekassen for at spise, hun forlader nødigt sine hvalpe. Vi tilbyder altid mad på sengene, i hvert fald i de første ca. 14 dage, og mange gange om dagen. Lige så mange som hun vil spise. Vi stiller hendes madskål inde i fødekassen, og sørger for der altid er mad i skålen.

Det er ligeledes vigtigt at holde øje med at tæven drikker. Det er ikke alle tæver der drikker, med mindre man ligefrem tilbyder hende vand, ved at holde skålen for hende. Det første døgn efter fødsel, er vi nødt til at tilbyde vores tæve vand. For hun drikker ikke af sig selv, det kan dog være forskelligt fra tæve til tæve.

Tæven skal luftes

Tæven vil de følgende døgn være utilbøjeligt til at forlade hvalpene. Det er utroligt hvor længe en tæve kan holde sig, hvis man ikke “tvinger” hende til at blive luftet.

Det er ikke en fordel at føje hende og lade hende ligge. Det er vigtigt at hun ikke får lov til at ligge og ruge over hvalpene. Da hendes fordøjelsessystem kan gå i stå. Hun skal luftes et par gange om dagen. Tag hende med en blid hånd, også selv om hun stritter noget i mod, og følg hende ud. Vælg et tidspunkt hvor alle hvalpe er mætte og sover.

Træk hende lidt rundet udendørs, til hun har gjort det hun skal. Bliv ikke bange, hvis den første afføring er sort/grønlig og tynd. Luk aldrig tæve inde i en hundegård eller ligne og så forlade hende. Det er synd for hende da hun så ellers vil blive fortvivlet og frustreret. Bliv ved hende.

Efterblødning.

Det er naturligt, at tæven bløder de første 8-14 dage efter fødslen. Men kommer der blod og flåd i ugevis, eller begynder hun at bløde igen senere, tag kontakt til din dyrlæge.

Hvalpene: nul uger gamle.

De 3 første døgn er de kritiske hos hvalpene. I løbet af disse dage vil det vise sig om de er levedygtige eller ej. Hvis der er fred i fødekassen, og hvalpene ikke bestiller andet end at spise og sove, afbrud at lidt knirken og piven, er alt i orden. Kan anbefale at veje hvalpene de første ca. 3 uger, man kan på den måde følge, om de tager på som de skal.

Hvalpene vokser utroligt stærkt de første par dag, og man kan se forskel fra dag til dag. Hvis en hvalp skulle ligge og skrige, og den tydeligvis er mindre end de andre, og den ikke tager på, vil den næppe kunne klare sig. Man kan forsøge at ligge den til den gode pat, og holde øjen med, at den ikke bliver tromlet ned af de større hvalpe.

Tæven passer og plejer hvalpene i alle henseende, slikker dem rene så der hverken kommer afføring eller urin i fødekassen. Alligevel skal man sørge for at skifte aviser og “tæppe” hyppigt, da tæve stadig har flåd og blødninger.

Man må forvisse sig at alle hvalpe for nok at spise. De skal se pæreformet ud med den tunge ende nedad og virke tunge og faste når man løfter dem.

Det kan ske at man finder en hvalpe udenfor fødekassen. Dette kan skyldes, at den har hængt så godt fast da den digede, og er fulgt med tæven ud af fødekassen. Derfor er det en god idé at holde hyppigt øje med tæven og hvalpe. Man kan evt. ligge et tæppe eller lign, så man er sikker på hvalpen kan holde varmen til man finder den. 

En uge gamle

Første uge er den nemmeste af dem alle. Tæven gør i denne periode hele arbejdet og er stadig meget omhyggelig med hvalpene. Det eneste man skal gør, er at sørge for hun får mad og vand, og holde øje med at hun og hvalpen trives.

Hvalpene er født blinde, omkring dag 11 får de øjne. Først små sprækker og senere helt åbne øjen. Man ved dog ikke om de forstå at orientere sig, de første dag. Men det er for opdrætter, betagende at se. Vi syntes at det er der de “rigtigt” får deres ansigt. Så begynder det at blive mere sjovt at kikke ned i fødekassen, der kommer mere liv. 

To uger

Hvalpene burde nu have firdoblet deres vægt og kravle mere livligt rundt i fødekassen. Tæven er nu også mere tilbøjelig til at forlade dem, lidt længere tid af gange. Det er ganske naturligt og det betyder ikke at hun er træt af dem, hun vil stadig sørge fuldtud for dem, med mad og renlighed.

I slutningen af ugen vokser hvalpenes nysgerrighed sig større, de forsøger måske at klattre op af fødekassens sider. Hvis man ikke har en fødekasse der er høj nok, vil det lykkedes dem at kravle ud. Man kan ligge aviser eller ligend, så den hvalp der falder ud, ikke ligger for koldt endtil man finder den liggende udenfor fødekassen.

Man skal også på dette tidspunkt ligge mærke til om tæven sidder, ligger eller står op og diger. For er der en hvalpe der er mindre end de andre, kan den have vanskligheder ved at dige, og man må tiltider tvinge tæven til at ligge sig ned og dige, så den mindste hvalp også får føde.

I denne uge, skal man klippe hvalpenes klør for første gang. Klip kun lige det ydereste af neglene. Deres klør er nu blev så spidse og kraftige, at det kan gøre ondt på tæven at give dige.

Bort set fra vægtvejning og almindelig pleje af hvalpene, bør man ikke tage dem op af kassen, når de er så små.

Tre uger.

I denne uge sker der spændende ting og sager. Fra midten af denne uge og midten af fjerde uge, altså når de er gode tre uger gamle. Er tiden inde til at give dem tilskud til modermælken. Hvalpene trives ved tævens mælk, men hun trænger på nuværende tidspunkt til lidt aflastning.

Vi kan anbefale at man prøver at præsentere de små for vådfoder, fra dyrlægen af, til hvalpe. Det er ikke sikkert, de i første omgang syntes om det. De skal gradvist præsenteres for det, da de jo stadig diger hos tæven. Man kan også prøve at lave hjemmelavet kødboller eller fiskeboller.

I denne uge bliver fødekassen også for trang til de små. Fødekassen, bør ikke være højere, end at de lige kan komme ud af den. Det er i denne uge vigtigt for dem at kunne komme ud. For de skal til at besørge småt og stort, selv uden tævens hjælp. Det er ikke altid så nemt, når man nu lige pludselig skal til at gå i knæ og krumme ryg og presse samtidig, for at få leveres en lille pølse. Det går ikke af sig uden lidt pipen og grynten.

Tæven er dog aldrig langt fra hvalpen, da hun kender den pipen og gryntes og hun kommer da også farende og ryder op efter hvalpen. Når der er gået en uge og den selv kan, så skal man ikke regne med at tæven bliver ved med at ryde op efter dem.

Vi syntes ikke at man i denne periode skal tvinge hvalpene til at være i kassen, med mindre man ikke er hjemme. De finder det ikke særlig behageligt at skulle være i deres egen afføring. De har nu også den alder at verden den skal udforskes.

Hvalpene kan have svært ved at komme ind i fødekassen, hvis man har trægulv, sørg for at lig et underlag, der kan være med til at hjælpe dem ind igen.

Det er i hvalpenes tredje leve uge, du skal give dem ormekur for første gang.

Prægningsfacen.

Fra de er fyldt tre uger og frem til syv-otte ugers alderen, sker der noget meget afgørende i hvalpenes liv. Du som opdrætter spiller en stor rolle her. Det er i den periode, som adfærdsforskere kalder “prægningsfasen”. Her afgøres det for alvor, om hvalpene kan få et godt, fornuftigt og tillidsfuldt forhold til mennesker Det er vigtigt de udvikler sig til at bliver gode og omgængelige familiehunde.

I disse uger skal hvalpen dagligt have lejlighed til at gøre sig fortrolig med mennsker, helst mere end et enkelt menneske. Der skal være kontakt med mennsker, hvor hvalpen har mulighed for at snuse, klattre, bide, slikke, blive taget op, kælet med, snakket med og bare får skab en samhørighed med mennesker.

Præger man ikke sine hvalpe i disse uger, kan man får en hund der bliver sky, d.v.s. den vil blive bange og utryg og man vil få problemer med at den føler sig tryg i menneskers nærhed. Det kan være svært at vinde dens fortrolighed. Det er opdrætters ansvar at hvalpene bliver præget. Men kan da ikke andet end at præge dem, de er jo ikke til at stå for og man kan ikke holde fingerne for dem, når de først bevæger sig rundet i hjemmet.

Fire uger.

Hvalpene begynder nu at lege. Huset giver genlyd af deres bjæffen, piben og knurren. De leger nu sammen og prøver kræfter med hinanden. Vi giver vores hvalpe legetøj, så de rigtig kan lege tovtrækker leg og give bamsen et rusk, løbe efter bolden og ellers bare løbe rundt og mores sig. Tæven deltager somregel også i legen og de fleste tæver er gode til at lege med deres hvalpe. De ligger sig ned og lader hvalpene overfalde hende og hun bider kærlig og nænsom igen. Det er en dejlig oplevelse at sidde og kikke på den lille familie der muntre sig.

Flere opdrætter sidder sikkert og tænker at det er ærgeligt, at køber ikke for denne dejlige til med, når de køber en otte uger gammel hvalp. Det er den dejligeste tid. Vi nyder denne tid, da hvalpene udvikler sig hurtigt og er så dejlige at være sammen med. Man kan godt lade fremmede beundre hvalpene nu og begynde at tage dem. Derfor søger vi så hurtigt så muligt, købere til vores hvalpe. Så de kan nyde denne tid sammen med hvalpene. Hvalpen bliver på den måde også socialiseret, ved at møde andre end os, samt at køber og hvalpe kan stifte bekendskab med hinanden, så det ikke bliver så svært at flytte.

Klip kløer igen på hvalpene, hvis dette er nødvendigt. Tæven er ved at være træt af hvalpene, som nu også har fået sylespidse tænder. Hun skal have lov til at være lidt væk fra dem nu. Hvalpen skal dog have lov til at dige 2-3 gange i døgnet.

Fem uger.

I løbet af denne uge, kan man begynde at vænne hvalpene fra at dige. Det er absolut ikke et must, at vænne dem fra, hvis tæven stadig gerne vil dige dem i ny og næ. Dette er ofte tilfældet med små hunderacer, de kan dige hvalpene til de flytter hjemmefra. Vores tæver har diget til hvalpene var 8 uger.

Da tævens mælk ikke er så god som i starten, er det vigtigt at hvalpene for tilskudsfoder. Man kan give tørfoder beregbet til hvalpe og digegivende tæver. Vi fortrækker at give vådfoder beregnet til hvalpe og digegivende tæver. Vores erfaring er at de bedre kan finde ud af at spise vådfoder end tørfoder. Men det er sikkert en smagsag, hvad man fortrækker til sine hvalpe. Royal Canin har lavet “starter” som er et foder der er lberegnet til digegivende tæver og hvalpe, det fås både i vådfoder og tørfoder. Det er som regel ikke til at finde i dyrforretninger. De fleste dyrlægeklinikker føre det. Vi bruger det i vådfoder til hvalpene og i tørfoder til vores tæve.

Ved fravænningen, nedsætter man digegivningen, man må indføre et måltid i stedet for. Små hvalpe indtil otte ugers alderen, skal have mad 5-6 gange i døgnet. Midt i denne uge ska hvalpene have ormkur igen.

Der er kamp om madskålen nu, da hvalpene har fået en god appetit. Man må sørge for at alle for mad. Vi giver som regel hvalpene hver deres skål eller tallerken. Her får man lejlighed til at rette lidt på hvalpene, så som at lære dem at man ikke behøver at træde i maden, tage side mandens mad, hvis man er først færdig osv. ganske almindelig opdragelse.

Hold også øje med at hvalpene ikke får fat i ting der kan være skadeligt for dem. Sørg for at de holder sig til det legetøj i har give dem.

Seks og syv uger.

Hvalpene får nu mere og mere appetit, de bliver mere sikre på benene, de løber, de springer og de leger. Tiden nærmer sig, de skal snart rejse hjemmefra.

Hvalpe i den alder skal være runde og tunge. De må ikke ligne voksne hunde. De skal være livlige og veloplagte, de sover dog meget i løbet af dagen. Læg mærke til om deres maver er i orden. Skulle en hvalp få blød eller tynd afføring, så spørg din dyrlæge til råds.

Nu gives den sidste omgang ormekur, et par dage for de skal flytte hjemmefra. Kløerne kikkes efter en ekstra gang.

Nu er tæven alene – hvalpene er flyttet

Når hvalpene er flyttet til deres nye hjem, skal tæve nu have alt opmærksomhed og hun skal i form igen. Nogen tæver savner hvalpene og kan måske lede efter dem, nogen tæver viser slet ingen symptomer på at hvalpen er væk og at de savner dem. Vores tæver har ikke vist tegn på at savne hvalpene. Ved sidste kuld var det kun Mickey der viste tegn på at han ikke syntes det var rart når hvalpene blev hentet af nye ejere, det kunne han ikke forstå.

Der er nogen det sætter deres tæver på smalkost og motionere hende, så mælken kan forsvinde. Vi har dog ikke haft brug for dette da der ikke har været meget mælk tilbage, når hvalpene flytede, de var vænnet fra før afrejse.

Vores tæver har haft brug for at tage på igen efter at hvalpene er flytte, de har tabt sig noget og er små tynde, de har jo givet alt energi og opmærksomhed til hvalpene. Så de har fået god mad og masser af opmærksomhed, samt længere lufteture, for nu ville de jo ikke hurtigt hjem til hvalpene.

Vores tæver har bare nydt at blive familiehund igen og ikke skulle have noget ansvar for hvalpe mere.