Hvor hurtigt udvikler hvalpe sig?

Hvalpe fødes blinde og døve og varierer betydeligt i størrelse og vægt afhængig af moderens race. En ulvehvalp vejer knapt 500 gram ved fødslen.

Gennemsnitskuldet er på 5. For den læser, der kan lide nøjagtige tal, har analyse af 506 kuld (for nogle år siden) give den præcise størrelse 4,92 hvalpe pr. kuld. I sjældne og udsædvanlige tilfælde kendes kuld på over 20 hvalpe.

I de første dage efter fødslen tilbringer hvalpene 90 % af tiden med at sove og sover de 10 % ved dievorten, Det er den døsige nyfødte fase.

I trettendagesalderen åbnes øjnene, med som med så mange andre tal er der en betydelig variation mellem racer. For eksempel ville ni ud af ti foxterriere have åbnet øjnene i den alder, imens kun en ud at ti beagler har gjort dette. Først i en alder af enogtyve dage kan alle hvalpe af alle racer se. Ørerne bliver aktive efter ca. tyve dage, hvor første “forskrækkelsesreaktion” observeres.

Når hvalpene er 3 uger gamle, viser de de første tegn på logren og gøen sig, og hvalpene begynder nu at foretage specielle ture væk fra fødekassen for at urinere og øve sig i afføringens kunst.

I fireugersalderen skulle hvalpene veje ca. syv gange så meget som ved fødslen, hvis de har udviklet sig normalt. De kommer nu i socialiseringsfasen, i hvilken deres hovedbesbeskæftigelse er leg og opdagelse til at blive medlemmer af en meget social art.

Efter fem uger er ansigtsmusklerne fuldt udviklet til at give denne nye sociale skabning dens værdifulde repertoire af visuelle signaler. I Sjette uge forekommer nogle ungdommelige flokorganisationer, hvor mindste hvalp lider under “bandeangreb” fra dens større søskende. Efter syv ugers forløb begynder tævens mælk af forsvinde. Det er den bedste alder for hvalpe at bliver solgt eller givet væk i, den skal tilpasse sig livet i et nyt hjem.  Igen er der selvfølgelig race forskelle med op til ti uger som ti uger som den fortrukne alder for nogen racer.

Socialiseringsfasen slutter omkring tolvugersalderen, og efterfølges  af  “ungdomsfasen”. Hvalpene er nu fuldt socialt udviklet, og ville i naturen begynde at udforske omgivelserne med iver og deltage i jagthandlinger. I sekstenugersalderesn begynder de at blivende tænder at bryde frem, og de er alle fremme i firetyveugersalderen.

Seks måneder gammel begynder hanhunde at lette ben, når de urinere, og bliver seksuelle modne. Fuld seksuel modenhed nås mellem seks og ni måneder hos både hunner og hanner med mindre variationer fra race til race. Nogle individer modnes sent, og er ikke udvokset før de er mellem ti og tretten måneder gamle.