Hvorfor hænger tæven og hanhunden sammen under parringsakten?

Et af de mærkeligste træk ved hundens seksualitet er “sammenkoblingen”. Efter hannen har besteget hunnen og fortaget nogle hoftestød, er det umuligt for den at trække sig væk fra hunnen. Parret synes at vær låst sammen. Selvom dyrene kæmper for at skilles, har de ikke held med sig. De meget sårbare, før de endelig trækker sig væk fra hinanden, slikker de deres kønsorganer og hviler sig.

I mange år har eksperter funderet over funktionen af dette mærkelige element ved hundens parringsadfærd. Nogle har blankt indrømmet, at de ikke ser nogen grund til dette. Andre har gættet vildt i stedet for at indrømme nederlaget. Før vi vurderer deres forklaringer, er det værd at se lidt nærmere på, hvad der præcist sker, når hannen parrer sig med hunnen.

Så snart hunnen har signaleret til hannen om at bestige sig griber han om hendes flankerne/sider med forbenene og forsøger at indføre penis. på dette tidspunkt er penis kun halvstiv. Hannen foretager nogle voldsomme hoftestød og opnår indtrængen. Imens den klamre sig til hunnens krop med forbenene, presser den brystkassen og undersiden også hagen mod hendes ryg. Hun står stille med halen til siden for at lette penis indtrængen.

Hannen udfører nu en meget karakteristisk trampen med bagbenene, i det den gynger bagdelen fra side til side. Disse hoftesving skubber penis dybere ind i hunnen. Ved basis af penis er der en bule (bulbus glandis), som begynder at svulme op, så snart den er kommet indenfor i hunnen. Hele penis bliver nu fuldt erigeret. Samtidig trækker hunnens sked sig kraftigt sammen. Hannens opsvulmning og hunnens sammen presning skaber den stærke lås eller kobling. Når koblingen er kommet i stand, udfører hannen nogle få hoftestød og ejakulerer så.

På det tidspunkt stiger hannen som regel hurtigt ned fra hunnen ved at anbringe sine forben på jorden ved siden af hunnens krop. Da kønsorganerne stadig er sammenlåst, efterlader det ham i en temmelig akavet stilling. Han retter på den ved at løfte det ene bagben hen over hunnens ryg. Så vender han sig væk fra hunnen, og nu står parret sammen koblet, men med hovedet i hver sin retning, De kan såt sådan roligt sammen, så længe koblingen varer, eller begynde at kæmpe sig fri. Hunnen kan beslutte sig for at gå væk, og det modsætter hannen sig, så der kan være meget hylpen og jamren. Hvis parret bliver forstyrret eller chikaneret, vil dyrene vride og vende sig for endog falde omkuld i deres forsøg på at komme fra hinanden, men koblingen holder næsten altid. På trods af, at de volder hinanden betydelig smerte under disse anstrengelser, er der ingen tegn på nogen vedvarende skade på deres kønsorganer.

Autoriteter har forskellige observationer af, hvor længe koblingen varer. Fem minuttet er en af de korteste og vi har oplevet helt op til 40 minutter. Tallet er som regel meget mellem 15,20, 25, 30, 35, 45, 75 og en dog helt op til 120 minutter. Den almindeligste periode syns af være på mellem 20 min og 30 minutter . Koblingen slutter med, at penis begynder at miste sin fulde erektion (man kan se at hannens mellem kød dunker) og hannen er i stand til at trække sig væk.

Det er adfærdsmønsteret, og her er nogle af de tidligere forklaringer, der givet, for det første er der teorien om, at koblingen hjælper med at styrke den følelsesmæssige til knytning mellem hun og han. Ideen er, at parringsakten bliver mere personlig og understøtter dannelse af et parbånd ved at blive forlænget. Der er rigtigt, at hun og han, hvis de får lov til der, bliver mere knyttet til hinanden efter parring og oplevelse af kobling, men det forekommer meget usandsynlig, at den udsædvanlige smertefulde proces at blive låst hjælpeløse samme i mange minutter i sig selv fremmer tævens og hanhundens hengivenhed for hinanden. Det er muligt ,men usandsynlig.

For det andet er der blevet foreslået, at koblingen gør parringen mere komfortabel for hannen. Det lyder rimeligt, at en sådan kommentar kun kan komme for nogen, der er vant til at “arrangere ægteskaber” mellem avlshanner og racehunde, hvor parret er isoleret fra andre hunde og beroliget af deres ejer. under sådan omstændigheder kan dyrene simpelt hen stå stille og roligt sammen, indtil at koblingen er over, og derved give indtryk af afslappethed. I mere naturlige situationer mellem forvildende hunde “parkhunde”, gadekryds” eller ulve koblinger som regel langtfra fredfyldte og giver  indtryk af at være dybt ubehagelige det meste af tiden.

For det tredje er der det mærkelige forslag, at koblingen er en forsvarsmekanisme, der giver det sammenhængende dyr “tænder i begge ender”, hvis noget andet dyr skulle prøve at blande sig. Alle, der har observeret en kobling mellem ulve, vil være klar over, at den koblede han i virkeligheden er utrolig sårbar. Der er kun ringe koordinationer mellem dens bevægelser og hunnens, når et dominerende individ nærmer sig.

For det fjerde er det blevet hævdet, at koblingen forhindrer sæden i at løbe ud af hunnen. Det bliver ikke forklaret, hvorfor tæven skulle vær så dårligt designet som modtager af sæd.

En mere acceptabel forklaring er givet på baggrund af forsøg med kunstig befrugtning og vi ved nu hvad der sker i parrets forplantningsorgan. I stedet for en simpel enkelt ejakulation af den slags, der er velkendt for mennesker, gennemløber hanhunden 3 forskellige faser.

Den første tager mellem 30 og 40 sekunder. Denne indledende udtømmelse er en klar væske uden sædceller. Under en anden fase, der varer halvfems sekunder, er udtømmelsen en hvid, tyktflydende væske, der indeholder 1250 millioner sædceller. Den tredje og sidste udtømmelse er igen en klar, sædcelletom væske. Det er en prostatavæske, der bliver produceret, så længe koblingen varer. Funktionen af den forlængede kobling er tydeligvis at give hannen tid til at producere denne sidste væske, der strømmer ind i hunnens skede og aktiverer sædcellerne, der lige er blevet placeret der.

Så nu kender vi koblingens mysterium. Det er ikke noget, der følger efter ejakulationen, men noget, der ledsager den. Da menneske-ejakulationen er så kort, er vi blevet vildledt til at tro, at hunden opfører sig på sammen måde. Ideen om, at en hanhund ejakulerer i en halv times tid, er fremmed for os. Det er virkeligt svært at forstå, hvorfor hunde-insemerring skulle være så besværlig og langvarig. Men når der nu er tilfældet, giver koblingen god mening som en idiotsikker måde at skaffe tid nok til at sikre, at afleveringen af sæden falder heldig ud.