Hvalpe hvornår – hvalpe hvor ofte – sommerhvalpe-vinterhvalpe?

En tæve bør normalt ikke parres ved første løbetid. På det tidspunkt har hun ikke nået sin fulde fysiske udvikling.

Tæver at små racer kan som hovedregel parres ved anden løbetid. De bør være 18 måneder gamle inden hvalpene fødes. Mellemstore racer (Schæfer, airedale, reteriver) bør være 22-24 måneder gamle, inden de føder første gang. De helt store racer bør være 2 år gamle inden de parres.

I ganske særlige undtagelsestilfælde kan man sætte sig udover disse regler. Det gælder hvis man ønsker at parre sin unge tæve med en gammel hanhund, der synger på sidste vers. Men det forudsætter, at det drejer sig om virkelig tophunde og en kombination, man ikke kan nå frem til ad anden vej.

Hvis man ikke har den helt store opdrætter-erfaring, bør man i sådanne tilfælde rådføre sig med dyrlægen om det forsvarlige i at gennemføre en parring. En tæve har også en aldersgrænse opad. Første kuld hvalpe bør være født, inden hun fylder 5 år.

Hvalpe – hvor ofte

En sund, veltilpasset tæve kan uden skade få et kuld hvalpe om året. Hvis løbetiden kommer præcis 7-6 måned, kan man parre ved hver anden løbetid.

nogle holder på, at man altid bør lade tæven springe en løbetid over, inden hun parres igen. Men hvis hun normalt har løbetid f.eks. hver 8-9 måned, eller hvis hun – hvad der sker hos mange – trækker næste løbetid ud et par ekstra måneder, når hun har haft hvalpe, kan man f.eks. parre to løbetider i træk og spring en løbe tid over. Så svare det gennemsnitligt til et kuld årligt.

Der kan være grunde, der taler for, at an parrer oftere, uden at det kan betegnes som rovdrift. Man kan tillade sig at gøre det, hvis tæven er i top-kondition., hvis forrige hvalpekuld har været meget lille, eller hvis man har gjort en virkelig indsats for at hjælpe tæven med at passe hvalpene.

Når tæven bliver ældre – ca. 6-7 år – risikere man, at hun går i stå, hvis man lader hende springe en løbetid over. Enten lade næste løbetid vente meget længe på sig, eller hun får ved næste parring kun en eller slet ingen hvalpe. Derfor er det bedste at lade en aldrende tæve få 2-3 kuld hvalpe lige efter hinanden og derefter pensionere hende helt, når hun er ca. 8 år. Ganske viste kan hun teoretisk være avlsdygtig, så længe hun lever, men hvis man holder af sin elskede tæve, vil man nok finde det naturligt at give hende et otium. Anstrengelserne ved hvalpefødsler og hvalpepasning er større for en gammel tæve .  Også faren for komplikationer er større. Desuden sker det ofte, at hvalpene bliver færre og af ringere kvalitet. Så alt i alt taler det for at stoppe sin stueopdræt og lade tæve nyde sine sidste dage.

Sommerhvalpe – vinterhvalpe?

De fleste begynder vil sikkert synes, at der er nemmere at lade tæven få sine hvalpe om sommeren. Vejret er lunere, hvalpene kan være i haven, og man kan tage ferie i den tid, man har hvalpene. Men vinterhvalpe kan blive fuldt ud lige så sunde og gode, hvis man sørger for at passende og konstant temperatur i det rum, hvor hvalpene fødes og vokser op. Drejer det sig om en race med en god pels, behøver temperaturen ikke være særlig høj – hvalpene tåler ikke træk. Vinterhvalpe løber ikke så stor risiko for forkølelser som sommerhvalpe, der er udsat for skiftende vejrlig, når de tages ud i haven.