Hundens livsfaser

Alle hunderacer gennemgår de samme udviklingsstadier fra hvalp til gammel. Mindre hunderacer udvikler sig generelt hurtigere, end større hunderacer. Det betyder, at hunde af visse små racer kan være fysisk udvoksede og mentalt mere modne, allerede når de er omkring 1 år, mens andre store racer først regnes for at være fuldt udviklede, når de er omkring 2-3 år.

Ved at sætte sig ind i sin hunds race kan man derved finde svar på hvorfor hunden opføre sig som den gør. Det kan være dens fysisk og psykisk udvikling, den mentale del og den fysiske del, det kan giv nogle ideer om det nu er den race man skal anskaffe sig. Passe den ind i jeres familiemønster og det i kan tilbyde den. Det er yderst vigtigt at man har sat sig ind i dette, inden man anskaffer sig en hvalp. Hundens udvikling er delt således op – hvalp, unghund, voksen/senior.

(for tiden 0-8 uger se “pasning af tæve og hvalpe”) 

Hvalp (8 uger til 7-10 måneder):

Den halve kønsmodning (alder: 3-4 måneder)
Udvikling:

Hos både hannhunde og tæver stiger produktionen af testostero. Hvalpen får større lyst til at dominere, men bliver også lettere forskrækket, hvorfor den kan optræde aggressivt. Hvalpen prøver at finde sin plads i flokken og kan forsøge at udfordre flokkens øvrige medlemmer, hunde og mennesker (hvis hvalpen er flyttet til hjem med flere hunde). Når hvalpen er flyttet til nye ejer, prøver den at finde sin plads i flokken og holder sig tæt til de nye ejere. Det er vigtigt at få hvalpen til at føle sig tryg og at i viser den i der. Tænderne bliver skiftet, og hvalpen tygger og gnaver i forskellige ting. Sørg for den har masser at legetøj og gerne noget den kan gnaves i. Små hunderacer er kendt for, at tandskiftet kan være problematisk og de smider ikke altid alle tænder selv, især ikke hjørnetænderne. Hold øje med den skifter alle tænder og især hjørnetænder, hvis de ikke tabes skal de fjernes, da hunden ellers vil få skævt tandsæt eller slide på de blivende.


Første rolige periode (alder 4-7 måneder)
Udvikling:

Hvalpen har nemmere ved at koncentrere sig og er meget modtagelig for træning. Hvalpen interesserer sig i højere grad for omgivelserne, den føler sig nu som den del af familien og er ikke bange for noget og er en nysgerrig lille hvalp, det gerne vil undersøge alt. Den er kærlig og legesyg.

Unghund

Fysiologisk kønsmodning (alder: 7-10 måneder)
Udvikling:

Hunden har nu den alder hvor tæven kan komme i løbetid og derved selv får hvalpe. Hanhunden kan tidligere lave hvalpe en tæve, en tæve skal være 2 år før hun kan blive drægtig. Adfærden kan ændre en smule og går gerne over når tæven er ude af løbetiden. Hanhunden kan lige afprøve grænser og kan vise en aggressiv adfærd overfor andre hanhunde, han skal prøve kræfter.

Anden rolige periode (alder: 10-17 måneder)
Udvikling:


Hunden er nu atter inde i en rolig og stabil periode, og den kan igen koncentrere sig i længere perioder ad gangen. Hos de større racer er muskulaturen endnu ikke helt færdigudviklet. Nogle tæver kommer i deres anden løbetid.

Psykisk modning (alder: 17-22 måneder)
Udvikling:


Hunden har på nuværende tidspunkt en stabil psykisk og optræder derfor mere selvsikker. Hos de mindre racer er muskulaturen færdigudviklet. Tæver vil være moden til at tage sig af et kuld hvalpe.

Voksen

Den voksne hund (alder: 22 måneder til 5-8 år)
Udvikling:


Ved 3-års-alderen er selv større racer fysisk færdigudviklede. Hvis man har gjort forarbejdet godt, har man en rolig og afslappet hund, lømmelaldreren er over og hunden burde nu hvile i sig selv.

 Senior hunden

Alderdommen (alder: 5-8 år til ?)
Udvikling:


Hvis alt er gået vel, er hunden perfekt tilpasset familien og fungerer optimalt.
Hunden er nu mere udsat for at kunne få fysiske nedsatte funktioner. bevægeapparatet, vil kunne vise sig i at hunden kan få gigt i hofter og knæ, samt at ryggen kan give problemer. Syn og hørelse, vil gradvist svækkes,
risikoen for overvægt vil være til stede især hvis hunden er neutraliseret. Der kan for komme muskelstivhed og tandproblemer. Pas godt på din senior hund.