Viser hunden anger?

Mange hundeejer hævder, at de har observeret, at deres hund opfører sig på en skyldig måde, når de har gjort noget de ikke må, som om den prøver at undskylde sin opførelse. Er det et tilfælde af , at vi udstyrer hunde med menneskelige følelser, de i virkeligheden ikke har, eller er hunde faktisk i stand til at føle anger?

Den mest indlysende forklaring på en hunds udsædvanlige underdanighed opførelse, når den har “overtrådt reglerne i huset”, er at den reagerer på ejerens vrede. Hunde er glimrende til at opdage dit kropssprog – disse afslørende bevægelser og ansigtsudtryk, der er ved at ske. Hundeejeren, der skal til at vise sin vrede, kan hunden se på at kropssproget er ved at ændre sig. Det kan en hund læse hurtigt. Så hvis hunden begynder at nærme sig underdanig, før den bliver irettesat, kan den simpelthen have læst korrekt og ved hvad der er på vej. En direkte reaktion af den slags kan ikke kaldes anger. Men simpel frygt er nok til at forklare dens reaktion på.

Nogle hundeejere påstår imidlertid, at de har set deres hund opføre sig underdanig endnu før “forbrydelsen” er blevet opdaget . En hund, der er lukket alen inde i et værelse kan til sidst spolere et tæppe, eller af kedsomhed gennem gnaven en sko, handske, dør, paneler, ledninger eller andre ulykker for at holde sig beskæftiget. Hvis den tidligere har lært, at sådanne ting er forkert, kan den hilse ejeren hjemkomst med en udsædvanlig venlig, men temmelig underlige underdanig adfærd. Hvis ejeren endnu ikke har fået muligheden for at opdage den ballade som hunden har lavet, har vedkommende ikke en chance for at vise hunden sin vrede. Så hundens opførelse er udtryk for at den ved den har gjort noget galt. Det betyder i realiteten, at en hund er i stand til af vise anger.

Lignende adfærd er blevet observeret hos ulve. Til en flok indespærret sulten ulve blev der kastet et stort stykke kød på en sådan måde, ar det blev opsnappet af et af de svagere medlemmer. Dette lavtrangerende individ greb kødet og styrtede hen i et hjørne med det. Da de dominerende ulve nærmede sig, snerrede det det ad dem og snappede ud efter dem for at beskytte sin mad. I en ulveflokke er en af de sociale love, at ejendomsretten til et stykke kød underkender dominansforhold. Så snart manhar et stykke kød i munden, er det med andre ord ens ejendom, uanset hvor høj eller lave status man har. Selv flokkens stærkeste medlem kan ikke tage det fra den. Der findes noget der hedder “ejendomsret zone”, som omfatter et område på ca. 30 cm fra en spisende ulvs mund, og ved den zone er det ikke tillad at trænge ind på. Dette gælder også tamhunden. En hver ejer har sikkert set at andre hunde ikke skal nærme sig hvis en ligger med et tyggeben.

Hver eneste af “alfa” ulvene fik på skift denne behadlign på trods af . at de er turde eller viste nogen åbenlys viste nogen form for aggression over for indehavere af kødet, et lavt medlem af flokken. Alligevel føler død snupperen , sig tvunget til at undskylde, at den snuppede kødet og at den ikke har interesse i at slås for en højere status i flokken.

Selvom hundeejere er fortrolige med sådanne handlinger og tager dem for giver, afsløre e ikke desto mindre en bemærkelsesværdig forståelse for sociale regler hos hunden. Det er en forståelse, der mangler hos andre arter, og som direkte forbundet med det mere udviklede sociale flokliv hos stamformer til tamhunden.