Hvorfor tuder hunden?

Selvom hunden gør mere end ulven, tuder de mindre. Grunde til den forholdsvis sjældne hundetuden er, at der er forskel på tamhunden og ulvens sociale liv. Tudelydens funktion er at synkroniserer og gøre flokken parat til handling. Ulven tuder mest i skumringen, før de drager på gruppejagt, og ved daggry, før de igen drager af sted. Tamhunden, som bliver fodret at deres ejer, lever en evig hvalpetilværelse, og behovet for at “styrke deres” flokmentalitet” (det er tydens officielle funktion) er ikke særlig højt prioriteret. Flokspredningen, der fremkalder tudelyden, forekommer sjældent hos tamhunde. De eneste gange, nogen lignende bryder den daglige rutine, er de tilfælde, hvor den bliver tvunget til at være overladt til sig selv. Den kan da udstøde “ensomhedstuden”, der har sammen funktion som gruppetuden. Begge giver udtryk for “Jeg (vi) er her…..hvor er du?…kom og slå dig sammen med mig (os)”. I naturen er virkningen af denne tuden at trække de andre flokmedlemmer til som en magnet, og få dem til at deltage i “floksang”. Mennesker, der ikke reagerer på den tudende hund ved at “føre selskab” forsømmer deres hundepligt.

Nogle hunde, der under normale omstændigheder aldrig tuder, er kendt for at gøre der langvarige go med hjerteskærende ynkelige lyde, når de godt og grundigt holdes væk fra en attraktiv tæve i løbetid. Det betyder ikke, at deres tuden er et seksuelt, men blot at dette er en anden social sammenhæng, hvor det basalt budskab er, “gør mig selskab”.

Tudelydens budskab er så stærkt, at mennesker er i stand til at fange unge ulvehvalpe ved at efterligne den. Imitationen af en voksen ulvs tuden er undertiden nok til at lokke hvalpene hen til skjulet for at slå sig sammen med en tudende. Voksne ulve lader sig imidlertid ikke narre på den måde, hvad der afslører et vigtigt ekstra element i tude-budskabet .Efterhånden som ulven bliver ældre, lærer den at genkendeden tudendes identitet. Selv mennesker, der studere ulve i naturen, kan identificere de forskellige flokmedlemmer på den måde. Der er små variationer i den messende tudesekvens, som bliver en slags personlig kendetegn. Så budskabet er “det er mig, kom og gør mig selskab”. Budskabet kan indeholde endnu flere detaljer. Nogen ulveeksperter mener, at hver tuden også videregiver informationer om tuderens præcise stemning, når den kaster hovedet bagover og udstøder sin klagende lyd. Og da tuden er mere hyppig langs flokkens territoriegrænse, ser det ud til, at også er et element af terriorial adfærd i den, da den giver andre i flokken besked om, at dette bestemte område er optaget organiseret flok.

Det er bemærkelsesværdigt, at enlige ulve – ulve, der er blevet drevet ud af flokken – ikke deltager i gruppetuden fra deres fjerne poster. De prøver heller ikke på at slutte sig til deres oprindelige flok. Men de tuder for sig selv fra tid til anden, når resten af flokken er tavse. Hvis de bliver svaret af andre udstødte, sætter det dem i stand til at slutte sig til dem og grundlægge en ny flok på et uoptaget territorium.

Hvis vi vender tilbage til tamhunden, er det klart, hvorfor den er mindre tilbøjelig til at tude end dens vilde slægtning. Den rigtige sociale baggrund mangler. Hvis dyrene blev holdt i store flokke, der minder om ulveflokkens opbygning, ville tuden utvivlsom genopstå, som den gør i nogle professionelle kenneler. Hunden tuder også, hvis de bliver lukket alene inde, eller bliver afskåret fra tæver i løbetid, eller overlever i en omsorgsfuld menneske familie bliver simpelthen ikke stimuleret til at producere denne højst tuden hundelyd.

Nogle hunde kan misforstå lyde og fejlagtigt tro at en anden hun kalder. Det kan være et bestem musikinstrument, musik og sang. Vores hanhund kalder når han høre en politibil eller ambulance.