Hvorfor gnider hunden rumpe over på underlag?

Det er blevet gættes på, at der er en normal duftmærkningsadfærd, hvorved at hunden efterlader sekreter fra analkirtlerne på det underlag hvor hunden nu “gnider” rumpe. Mange andre rovdyr har duftproducerende kirtler i analregionen, og nogle af dem gnider regelmæssigt disse kirtler mod grænseskel  i deres livsrum. Pandaen er et godt eksempel, her kontrollerer både hannen og hunnen jævnligt deres territorium og stopper af og til op for at gnide bagdel mod et klippestykke eller en træstamme.

Hos tamhunden synes denne adfærd imidlertid ikke at være en del af en normal sund hunds adfærd. Undersøgelser af hunde, der gør det, afsløre som regel, at de har tilstoppet analkirtler, som gider irritation eller smerte. Det er vigtigt at læse dette signal hos sin hund. Vi har oplevet to gange at Mickeys analkirtler sprang inden vi nået til dyrlægen. Det kan være et enkelt hår der, kan være årsag til at analkirtlerne bliver stoppet. Det er yderst smerte fuldt. Hvis din hund begynder at ryste, vil ikke spise eller den ser ud til ikke at kunne komme af med sin afføring (det kan den godt, men det er yderst smertefuldt) så kontakt dyrlægen, så i kan få hjælp til at få tømt analkirtlerne. Bevægelsen langs underlaget ser hovedsageligt ud til at være et forsøg på at lette dette ubehag, og ikke at have noget med duftmærkning at gøre.

Analkirtleren er to ærtestore organer på hver sin side af hundens anus placeret omkring et par centimeter inde i endetarmen. Hver gang hunden har afføring, bliver disse kirtler automatisk klemt sammen, spå der tilføjes et stærkt duftende sekret til afføringen. Det er tilsyneladende ingen variationer i denne specielle duft i forbindelse med sæsonbestemte hormonforandringer. Duftbudskabet ved defækation har derfor intet med seksuel signalering at gøre. I stedet for ser det ud til kun at have forbindelse med personlig identificering – en identificering etikette eller et visitkort, Vi identificerer andre mennesker ved hjælp af deres fingeraftryk, eller hvis de skrive til os ved hjælp af deres håndskrift. Hos hunde afsløres deres identitet af dyrets specielle lugt.

Når to højtrangerende hunde mødes, står de hoved til hale og snuser til hinandens analregion. Deres stift løftede haler, som skælver let, har den virkning at presse analkirtlerne sammen, så de afgiver en lille smule af deres stærkt duftende indhold. Begge hunde er fascineret af disse dufte, som de aflæser med næsen på sammen måde, som vi aflæser venners ansigt med vores øjne, når vi hilser på dem. Hvor megen detaljeret information denne duft giver – hvad enten det drejer sig om stemning,  sundhed eller andet – vide endnu ikke, med den er tydeligvis meget vigtig  i hundens sociale liv. Det er derfor en stor social ulykke for hunden, hvis kirtlerne tilstoppes. Og det er grunden til, at enhver hund, som lider af det, gør sig de største anstrengelser for at løsne denne blokade, ved at trække de ubrugeligt organer hen over underlaget. Så hold øje med dette signal hos din hund.